Hoe kan ik mijn WordPress website sneller maken?
Ben jij in het bezit van een trage WordPress website, en wil je jouw WordPress website sneller maken? In dit artikel hebben we enkele tips gezet die je direct kunt toepassen voor een snellere WordPress website!
Hoe kun je gemakkelijk meten of jouw WordPress website traag is?
Voor het meten van de website snelheid zijn speciale tools ontwikkeld. Deze zijn gratis te gebruiken en geven je een overzicht van de huidige snelheid (per onderdeel) en de juiste verbeter- en/of kritieke punten. De tools die wij voornamelijk gebruiken voor het meten van de snelheid van WordPress websites zijn Google PageSpeed en Uptrends Website Speed Test.
Een trage WordPress website is een vaak voorkomend probleem. Hoe dat komt kan de oorzaak zijn van verschillende factoren. We beschrijven hieronder wat mogelijke problemen zijn en hoe je jouw WordPress website weer sneller maakt!
- Kies voor een kwalitatieve, snelle (WordPress) hosting
- Zorg ervoor dat de website goed onderhouden blijft
- Optimaliseren van afbeeldingen
- Verkleinen van de CSS en JS bestanden
- Gebruik maken van een Caching plugin
- Opruimen van de Database
1. Kies voor een kwalitatieve, snelle (WordPress) hosting
Een belangrijke factor van een snelle WordPress website is de hosting. Deze verwerkt een aanvraag van een bezoeker en zorgt ervoor dat de juiste webpagina voorgeschoteld wordt. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van goedkope webhosting kan het zijn dat een server gedeeld wordt met honderden andere websites. Wanneer er veel verkeer op een van de websites komt kan dat invloed hebben op de laadtijd van alle andere websites.
2. Zorg ervoor dat de website goed onderhouden blijft
Goed WordPress onderhoud houdt de website up-to-date. Met de laatste versies van de plugins, het thema en WordPress zijn er waarschijnlijk ook weer optimalisaties gedaan. Over het algemeen zijn nieuwe versies dan ook weer sneller dan de voorgangers. Door jouw website regelmatig te updaten zal de snelheid van de website ook optimaal blijven.
3. Optimaliseren van afbeeldingen
Grote afbeeldingen zijn een veel voorkomende oorzaak van een trage websites. Zo worden er vaak te grote afbeeldingen gebruikt dan er daadwerkelijk nodig is. Denk hier niet alleen aan de grootte van een afbeelding maar ook aan de kwaliteit. Door afbeeldingen te comprimeren kan er veel snelheid teruggewonnen worden zonder dat de kwaliteit van de afbeeldingen achteruit gaat.
Het comprimeren kun je voor het uploaden doen door deze kleiner op te slaan of door gebruik te maken van een WordPress Image Optimization Plugin. Een hele populaire plugin is hier WP Smush, deze zorgt ervoor dat al jouw afbeeldingen automatisch verkleind worden. In een grote website kan dit al snel enkele GB’s verschil maken zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.
4. Verkleinen van de CSS en JS bestanden
WordPress websites op basis van gekochte thema’s gebruiken vaak veel CSS en Javascript code. Deze code kan bedoeld zijn voor functionaliteiten die misschien niet eens gebruikt worden op de website maar wel aangeboden worden door het thema. In dat geval is het lastig om de hoeveelheid aan code te verminderen, tenzij het thema daar een specifieke functionaliteit voor heeft.
Wat in veel gevallen wel mogelijk is, is het verkleinen van deze bestanden. Zo worden bijvoorbeeld alle spaties, enters, tabs en comments verwijderd om data te besparen. Deze worden over het algemeen alleen gebruikt om de code leesbaar te maken voor de programmeur. Een computer heeft geen probleem met een bestand zonder spaties of enters.
5. Gebruik maken van een Caching plugin
Met een Caching plugin wordt een versie van de website lokaal opgeslagen bij de bezoeker. Dit zorgt ervoor dat pagina’s sneller getoond kunnen worden door dat ze al eens ingeladen zijn. Een caching plugin is dus een veelgebruikte methode om (WordPress) websites sneller te maken. Voor WordPress zijn er verschillende gratis en betaalde caching plugins. Wij hebben een overzicht gemaakt van de beste WordPress Caching plugins.
6. Opruimen van de Database
De WordPress database kan op termijn flink groeien. Zo slaat het alle revisies, (spam)comments en afbeelding-verwijzingen op. Revisies worden vaak niet meer teruggehaald waardoor het bewaren ook niet nodig is. Het regelmatig opruimen van de database is daarom dus een goede manier om jouw WordPress website sneller te maken.
Samenvatting: zo kun je jouw WordPress website sneller maken
De basis komt terug op aandacht voor onderhoud door regelmatig updates te draaien en onnodige content op te ruimen. Vanuit daar kun je technisch verder optimaliseren door afbeeldingen en bestanden te comprimeren, een Caching plugin te gebruiken en over te stappen naar een snelle hosting.
Hoe kan ik mijn WordPress website sneller maken?
Zorg dat de WordPress website goed onderhouden blijft door regelmatig updates te draaien en onnodige content op te ruimen. Optimaliseer afbeeldingen en comprimeer bestanden, gebruik een Caching plugin en stap over naar een kwalitatieve, snelle hostingpartij.
Hoe kan mijn WordPress website zo traag worden?
Veel voorkomende oorzaken zijn te grote afbeeldingen, ongebruikte CSS en JS, een Database vol met oude content en te oude versies van plugins, thema’s en de WordPress core.
Wie kan mij helpen mijn WordPress website sneller te maken?
OnlyWP helpt al jaren lang ondernemers bij het versnellen van hun WordPress website. Kom met ons in contact en we bekijken de huidige staat van de website en stellen een plan op zodat jij weer een snelle WordPress website hebt!