- -
9 min. lezen

WordPress Onderhoud, hoe doe ik dat?

Heeft jouw bedrijf een website of beheer je zelf een WordPress website of blog? Het onderhouden van de WordPress website is dan iets waar je waarschijnlijk tegenaan loopt. Kan ik dit zelf of kan ik dit beter uitbesteden? Is iets wat je je misschien al afvraagt. In dit artikel leggen we uit wat het belang van WordPress onderhoud is, wat er bij het onderhouden van jouw WordPress website komt kijken en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Inhoud van dit artikel:

Waarom is WordPress website onderhoud zo belangrijk, wat zijn de gevaren?

Een groot deel van de websites op het internet (meer dan 43%) gebruikt WordPress als CMS. Dit biedt veel voordelen maar heeft ook enkele nadelen. Zo is het voor kwaadwillenden makkelijk om bekende veiligheidslekken te misbruiken bij websites die slecht onderhouden zijn. Deze hackers kunnen jouw website binnendringen en schadelijke software plaatsen waardoor jouw bedrijf en domeinnaam reputatieschade oploopt.

Ook kan achterstallig onderhoud er voor zorgen dat bepaalde pagina’s of functionaliteiten na een tijd niet meer naar behoren werken. Zo kunnen er errors ontstaan die door goed onderhoud voorkomen hadden kunnen worden. Goed onderhoud zorgt er dan ook voor dat de levensduur van de WordPress website langer wordt.

WordPress Core updaten (mogelijkheden automatisch updaten)

Een van de belangrijkste updates van jouw WordPress website is die van de WordPress Core. Dit is de basis waar jouw website op draait. Momenteel zitten we al boven versie 6.0 terwijl een groot deel van de websites nog op versie 5 of lager draait. Wanneer je de core regelmatig update of gebruik maakt van automatische updates, sluit je al een groot deel van de risico’s uit. Helaas is dit nog niet voldoende om goed onderhoud te plegen.

WordPress Plugins updaten

Jouw website maakt vast en zeker gebruik van een aantal plugins, denk aan plugins voor SEO, custom fields, beveiliging, contactformulieren en backups. Wanneer deze plugins gratis of aangekocht zijn worden deze (als het goed is), regelmatig geüpdatet. Deze updates zijn nodig om nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan de website, bugs te fixen of oude beveiligingsproblemen op te lossen.

Hoewel jouw website misschien nog prima draait op de oude versie van de plugin, is het wel belangrijk om deze toch te updaten. Dit kun je handmatig doen op de overzichtspagina van de plugins of door gebruik te maken van de automatische updates. Let op, bij een automatische update kun je niet direct checken of de update foutloos is.

Wil je de kans op problemen met WordPress plugins in de toekomst minimaliseren? Kies dan alleen voor de beste WordPress plugins.

wordpress plugins updaten onderhoud
Voorbeeld WordPress Plugins overzicht met beschikbare plugin updates

WordPress Thema updaten

Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de WordPress plugins. Aangekochte thema’s worden regelmatig geüpdatet om dezelfde redenen. Ook de WordPress thema’s dien je met regelmaat te updaten om problemen te voorkomen.

Wat we vaker terugzien is dat er na een lange tijd van achterstallig onderhoud ineens meerdere versies tegelijk geüpdatet worden. Dit vormt een grote kans op errors, zo werken er misschien bepaalde plugins niet meer goed samen met het thema. Als gevolg kunnen er errors ontstaan die jouw website onbruikbaar maken. Zorg er dus voor dat je deze een voor een update met de juiste plugin versies. Wanneer je dit wekelijks doet, zal dit probleem zo goed als nooit voorkomen.

WordPress Database Optimalisatie (revisies, spam verwijderen)

Bij het aanpassen van pagina’s, reacties, berichten en andere custom post types slaat WordPress de nieuwe informatie op in de database. Dan zou je verwachten dat de oude informatie automatisch verdwijnt uit de database. Dat is in WordPress niet het geval, zo blijven oude versies (revisies) bewaard om mogelijk later nog terug te zetten.

In de meeste gevallen zijn deze revisies niet meer nodig en kunnen ze prima verwijderd worden. Door middel van WordPress Optimalisatie plugins kun je deze revisies, samen met SPAM reacties gemakkelijk (laten) verwijderen. Zo blijft jouw database mooi schoon en voorkom je dat oude informatie te lang bewaard blijft.

Opschonen van inactieve thema’s en plugins

Wanneer je regelmatig nieuwe plugins en thema’s installeert, test of vervangt kan het voorkomen dat er plugins en thema’s geïnstalleerd blijven maar niet actief zijn. Misschien denk je, dat je zo geen gevaar loopt en niet hoeft te updaten.

Helaas is het anders, ook inactieve plugins en thema’s blijven op de server staan. Zo zijn deze bestanden nog steeds toegankelijk en blijft het een potentieel veiligheidslek. Check dus regelmatig eens tussen jouw lijst aan plugins en thema’s of ze verwijderd kunnen worden en doe dit dan ook.

Updaten van de PHP versie van jouw website

PHP is de programmeertaal waar het grootste deel van WordPress op draait. Ook programmeertalen worden regelmatig verbeterd waardoor er nieuwe versies uitkomen. Plugin en thema updates kunnen ook gebruik maken van nieuwe functionaliteiten binnen PHP.

Zo kan het voorkomen dat jouw verouderde versie van PHP niet alle code begrijpt van een plugin die is gebaseerd op een nieuwere versie. Dit levert problemen op waardoor jouw website gedeeltelijk of volledig onbereikbaar is.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de PHP versie regelmatig te updaten, dit is over het algemeen niet zo vaak als een standaard plugin of thema. De PHP versie kun jij, of de beheerder van de hosting aanpassen bij de server-instellingen. Let op, dit doe je dus niet binnen WordPress maar bij jouw hostingprovider.

Wanneer de PHP versie verouderd is geeft WordPress automatisch een melding aan in het dashboard. Hieronder zie je hoe deze melding eruitziet.

WordPress Beveiligingscheck

WordPress is van zichzelf goed beveiligd, daar liggen dan ook niet de grootste beveiligingsrisico’s. Het zijn vooral de geïnstalleerde plugins, het gebruikte thema en mogelijke andere bestanden die toe zijn gevoegd aan WordPress om de website te laten functioneren. Aangezien plugins blijven veranderen is beveiliging ook onderdeel van het WordPress onderhoud.

Als extra stok achter de deur is het verstandig om gebruik te maken van een beveiligingsplugin. Zo’n plugin zorgt voor wat extra beveiligingsmaatregelen. Denk aan: nieuwe inloglink, two-factor inloggen, brute force protectie, regelmatige scans van de bestanden en een maximaal aantal inlogpogingen. Wil je graag weten hoe je jouw WordPress website zo veilig mogelijk maakt? Lees dan ons artikel over het veiliger maken van jouw WordPress website.

Instellen van frequente backups

Backups zijn belangrijk voor wanneer er iets gebeurt met jouw website. Zo kun je altijd een eerdere versie terugzetten wanneer er iets mis is met de huidige versie van de website. Zorg er daarom voor dat je regelmatig een backup maakt van jouw WordPress website.

Het maken van backups is te automatiseren met verschillende plugins of externe software. Stel dit eenmalig in en controleer regelmatig of de backups nog steeds goed worden opgeslagen. Het kost je eenmalig wat tijd, maar dat zal je bij een probleem alleen maar ten gunste komen. Meer weten welke plugins of software je kunt gebruiken voor WordPress Backups?

Snelheid optimalisatie, d.m.v. caching en afbeelding compressie

We zien regelmatig dat een WordPress website na verloop van tijd langzamer begint te worden. De oorzaak? Een groeiend aantal plugins, een database die alsmaar groter wordt en een media map die bijna uitpuilt van de (te grote) afbeeldingen. Snelheid is een belangrijk onderdeel van een goede website. Een te langzame website is voor de bezoeker een doorn in het oog, het kan je zelfs omzet gaan kosten.

Met behulp van de juiste plugins voor snelheid, caching en compressie kun je dit probleem oplossen. Met een goede compressie plugin kun je bijvoorbeeld al jouw afbeeldingen comprimeren. Dit betekent dat de bestanden een stuk kleiner worden terwijl de kwaliteit vrijwel hetzelfde blijft. Voor grote websites kan dit al enkele GB’s aan opslag schelen.

Een goede caching plugin zorgt ervoor dat jouw website tijdelijk opgeslagen wordt en bij het volgende bezoek snel kan tonen. Zo’n plugins zijn zelfs gratis te downloaden, deze bieden de basis functionaliteiten voor goede caching. Wanneer je gebruik wil maken van extra functionaliteiten om nog verder te optimaliseren, kun je al goede plugins vinden voor enkele tientjes per jaar. In dit artikel vind je een overzicht van de beste caching plugins voor WordPress websites.

Heb je geen idee of jouw website traag aan het worden is? Maak gebruik van Google Pagespeed, een tool die met alleen de URL een overzicht geeft van de snelheid en verbeterpunten voor jouw website. Jouw WordPress website sneller maken is over het algemeen ook onderdeel van het WordPress onderhoud.

snelheid wordpress website google pagespeed
Snelheid van WordPress.org in Google Pagespeed

Misschien dat je je afvraagt wat Broken Links zijn? Het zijn links naar interne of externe webpagina’s dit niet meer werken. Na verloop van tijd kunnen websites vernieuwd worden of content geschrapt worden, zo kunnen er pagina’s verdwijnen. Wanneer een pagina van jouw website linkt naar een pagina die niet meer bestaat wil je dit natuurlijk aanpassen.

Het monitoren van deze ‘broken links’ kan met verschillende tools gedaan worden, zo spoor je deze links snel op en kun je ze mogelijk naar een nieuwe pagina verwijzen.

Uptime / errors checken voor mogelijke onderliggende problemen

Het monitoren van de Uptime en Errors van een website kunnen veel onzichtbare problemen aantonen. Mogelijk dat jouw website regelmatig uitvalt zonder dat je het zelf ziet. Met een Uptime monitor kun je uptime van jouw website gemakkelijk terugzien.

Zo’n Uptime monitor checkt met een bepaalde frequentie (bijv. elke minuut) op jouw website bereikbaar is. In het geval dat jouw website offline gaat krijg je een melding en kun je checken wat er aan de hand is. Doe dit regelmatig en check of er mogelijk ergens problemen zijn ontstaan met jouw website.

Check het SSL certificaat

Een belangrijk onderdeel van de beveiliging van jouw website is het SSL Certificaat. Dit zorgt ervoor dat jouw website gebruik maakt van HTTPS i.p.v. HTTP. Deze certificaten zijn voor een bepaalde tijd geldig en moeten dus regelmatig vernieuwd worden. Vaak zie je dat dit automatisch gebeurt, maar ook daar kan altijd iets misgaan. Wanneer het SSL Certificaat verouderd is zul je het ook snel zien door een melding van jouw browser.

Testen van functionaliteiten

Het testen van de functionaliteiten van de website is ook onderdeel van het WordPress onderhoud. Denk hier aan het testen van (contact)formulieren, het bekijken of alle pagina’s van de website vindbaar zijn en het checken of pagina’s ook op nieuwe apparaten nog responsive zijn.

Automatiseren van het WordPress onderhoud

Het automatiseren van het WordPress onderhoud kan je veel tijd en moeite besparen. Vrijwel alles valt te automatiseren met de juiste software tools en kennis.

Denk aan de updates, backups, monitoring, beveiligingsscans en database optimalisaties. Deze zijn zo in te stellen dat updates, backups en scans dagelijks gedaan worden. En wanneer er iets misgaat, krijg je dan ook zelf een melding binnen!

Voor het automatiseren van het onderhoud voor WordPress websites bestaan er verschillende tools, denk aan WPMU Dev, ManageWP, InfiniteWP en MainWP. Al deze hebben we ook vergeleken in het artikel: beste WordPress Management tools.

Conclusie: hoe onderhoud ik mijn WordPress website?

Bij WordPress onderhoud komen verschillende dingen kijken. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen dus niet iets wat je even doet en waar je daarna weer een jaar vanaf bent. Gelukkig zijn veel van deze onderhoudsactiviteiten te automatiseren waardoor je er zelf niet meer elke keer naar om hoeft te kijken. Je blijft enkel alert op meldingen wanneer er iets fout is gegaan.

Liever jouw WordPress onderhoud uitbesteden?

Is het voor jou te technisch, of wil je liever je WordPress onderhoud uitbesteden aan iemand met de juiste technische kennis van WordPress? Kies er dan voor om een WordPress Onderhoudsabonnement te nemen. Dan betaal je maandelijks een klein bedrag en dan wordt alles uit handen genomen. Wij onderhouden al websites vanaf € 19,- per maand, is het interessant voor jou? Check dan onze WordPress Onderhoudspakketten.

Veelgestelde vragen over WordPress Onderhoud:

Wat kost het uitbesteden van WordPress Onderhoud?

Het uitbesteden van WordPress Onderhoud kan al vanaf € 19,- per maand. Door het onderhoud te laten doen zorg je dat jouw WordPress website de juiste aandacht krijgt van een WordPress specialist.

Wat komt er kijken bij WordPress Onderhoud?

Bij het onderhouden van een WordPress website moet je denken aan het updaten van WordPress, het thema, plugins en PHP. Andere zaken zoals backups, beveiliging, snelheid en verouderde content zijn ook belangrijk om in de gaten te houden.

Kun je WordPress onderhoud automatiseren?

Ja het is zeker mogelijk om het WordPress onderhoud (gedeeltelijk) te automatiseren. Met behulp van externe software kun je automatisch updates doen, beveiligingsscans en backups laten maken.

Waarom is WordPress onderhoud nodig?

WordPress onderhoud is noodzakelijk om de veiligheid en levensduur van jouw website optimaal te houden. Door goed WordPress onderhoud blijven functionaliteiten mogelijk langer werkend waardoor je minder vaak problemen met je WordPress website krijgt.

Hoe kan ik een WordPress Onderhoudspakket afsluiten?

Een WordPress Onderhoudspakket sluit je gemakkelijk af via onze aanmeldpagina. Vul hier je gegevens in en kies een van onze onderhoudspakketten. Daarna zullen wij het WordPress onderhoud van je overnemen!

Auteur Kay Jilesen