- -
7 min. lezen

Beste WordPress Management Tools

Wanneer je een of meerdere WordPress websites beheert is het handig om alle onderhoudstaken vanuit één dashboard te regelen. Zo hoef je niet op elke WordPress website opnieuw in te loggen om een update uit te voeren. Als WordPress ontwikkelaar ben je dus al snel op zoek naar goede software die zo’n dashboard aanbiedt. Zo kun je het WordPress onderhoud van een groot aantal sites al in enkele minuten regelen. In dit artikel vergelijken we de opties m.b.t. WordPress website beheer voor één of meerdere websites.

Inhoud van dit artikel:

Wat doet een WordPress Management tool?

Met een WordPress Management tool kun je al jouw WordPress websites in één dashboard onderbrengen. Dit gebeurt in de meeste gevallen met een plugin die je installeert op alle websites. Wanneer het dashboard met jouw WordPress websites is verbonden, kun je hierin alle openstaande updates, backups en mogelijk beveiligingsproblemen en uptime inzien.

In het dashboard wordt met icoontjes en kleuren aangegeven hoe de staat van de WordPress website(s) is. Over het algemeen gebeurt dit met de bekende kleuren van een stoplicht. Zo heb je in één oogopslag een beeld van mogelijke problemen op een van de websites. Een WordPress Management tool is dus een must have als je voor meerdere WordPress websites onderhoud gaat doen.

De mogelijkheden en kosten verschillen per tool, die zullen we hieronder verder toelichten.

Welke WordPress Management tools zijn er?

Momenteel zijn er verschillende WordPress site Management tools op de markt. De tools die we hier gaan vergelijken bieden allemaal een gratis versie voor basis functionaliteiten en een betaalde versie voor premium functionaliteiten. Enkele bekende tools zijn: WPMU DEV, ManageWP, MainWP en InfiniteWP.

Ze bieden allemaal verschillende functionaliteiten en mogelijke extra’s die ook meerwaarde kunnen bieden bij het managen van jouw WordPress websites.

WordPress Management met WPMU DEV

WPMU DEV is een hele bekende tool, voor het managen van WordPress websites hebben zij The Hub ontwikkeld. Met de plugin van WPMU DEV koppel je jouw WordPress website aan het dashboard en heb je gelijk beeld van de openstaande updates.

WPMU DEV biedt hier de mogelijkheid om updates met een bepaalde frequentie uit te voeren, zo kun je bijvoorbeeld dagelijks updaten zonder er naar om te kijken. Als extra kun je hier gebruik maken van een Automatische backup en Safe upgrade check. Zo wordt er voor een update automatisch een backup gemaakt en wordt er na de update gekeken of de pagina anders wordt weergegeven als voorheen. Wanneer dit het geval is krijg je een e-mail binnen dat er mogelijk iets aan de hand is.

WPMU DEV biedt ook een groot scala aan (premium) plugins. Denk aan plugins voor backups, beveiliging, SEO, analytics, caching, afbeelding compressie (Smush), formulieren en migraties. Wanneer je deze instelt zul je in het dashboard ook een overzicht krijgen van de backups, beveiliging en uptime. Meer weten over WPMU DEV? We hebben ook een uitgebreide review van WPMU DEV als WordPress Management tool.

wordpress management wpmudev
WordPress websites managen in The Hub van WPMU DEV

WordPress Management met ManageWP

Als tweede tool hebben we Orion van ManageWP. ManageWP is te koppelen met behulp van een plugin maar ook door enkel gebruik te maken van de inloggegevens. Ze bieden geen extra plugins maar wel veel functionaliteiten in het dashboard zelf.

Zo kun je met de gratis variant gemakkelijk alle websites updaten, backups maken (frequent in te stellen) en SPAM, revisies en comments verwijderen. Voor de backups kun je kiezen voor opslag in de VS of in Europa, zo kun je ook voldoen aan de GDPR.

ManageWP biedt voor extra functionaliteiten verschillende Add-ons. Denk hier aan een uptime monitor, SEO ranking check, beveiligingsscan, snelheidscheck en broken link monitor. Wanneer je al deze Add-ons gebruikt heb je een vrij complete WordPress Management tool.

wordpress management tool managewp
WordPress websites managen in het dashboard van ManageWP

WordPress Management met MainWP

WordPress Management tool nummer 3, is MainWP. Bijzonder aan MainWP is dat het Open Source is. Zo is het volledig gratis om de basis te gebruiken, ook worden er Pro functionaliteiten aangeboden tegen een maandelijks, jaarlijks en lifetime abonnement.

MainWP bestaat uit 2 plugins, één is de MainWP Dashboard plugin. Deze installeer je op een nieuwe WordPress installatie waardoor het dashboard ontstaat. De andere plugin is MainWP Child, deze installeer je op alle WordPress websites die je wilt beheren. De plugins communiceren met elkaar waardoor het dashboard de nodige informatie binnen krijgt.

De functionaliteiten binnen de gratis versie van MainWP zijn: 1-click updates, content management en user management. Zeker niet genoeg om WordPress websites goed te managen.

Met de Pro functionaliteiten van MainWP kun je: backups maken, artikelen uploaden, websites klonen, code snippets invoeren, comments beheren, domeinen monitoren, bestanden uploaden, analytics inzien, beveiligingsscans maken, lighthouse gegevens inzien, rapporten maken en koppellen met verschillende andere plugins.

wordpress management tool mainwp
WordPress websites managen in het dashboard van MainWP

WordPress Management met InfiniteWP

Als laatste WordPress management tool hebben we InfiniteWP, een tool ontwikkeld door Revmakx met meer dan 500.000 websites gemanaged. InfiniteWP heeft geen extern dashboard maar maakt gebruik van één WordPress installatie. Met de Installer plugin kun je het dashboard toevoegen aan één WordPress website.

Vanuit deze centrale website kun je meerdere WordPress websites gaan toevoegen om te beheren. Ook InfiniteWP maakt gebruik van een gratis instapversie en een premiumversie.

De gratis versie van InfiniteWP is te gebruik voor een onbeperkt aantal websites en biedt 1-click updates, 1-click admin access en backups en backup-herstel. Een mooi aantal basis functionaliteiten maar nog niet voldoende om een WordPress website goed te managen.

Met de betaalde versie van InfiniteWP krijg je een groot aantal extra functionaliteiten. Dit zijn staging/migratie mogelijkheden, malwarescans, uptime monitors, broken link checker, code snippets, user management, analytics, pagespeed, 2FA, file uploads, comment management en onderhoudsrapporten. Deze onderhoudsrapporten zijn dan ook automatisch te versturen naar jouw klanten.

wordpress management dashboard infinitewp
WordPress websites beheren met InfiniteWP

Prijsverschil van verschillende WordPress Management tools

Om een goede vergelijking te maken tussen de WordPress Management tools kijken we ook naar het verschil in prijs. Dit doen we aan de hand van twee voorbeelden, het beheren van 10 websites en het beheren van 50 websites. Zo kunnen we een beeld schetsen voor verschillende groottes van WordPress bedrijven.

Om te beginnen bieden alle tools (behalve The Hub van WPMU DEV) al basis functionaliteiten met een gratis variant maar zijn betaalde functionaliteiten wel nodig om WordPress websites goed te kunnen beheren. Hieronder een overzicht van de kosten (in oktober 2022):

Kosten van WPMU DEV:

  • Freelancer Membership tot 10 websites – $32.50 per maand
  • Agency Membership – onbeperkt aantal websites – $82.50 per maand

In de Memberships zijn alle functionaliteiten en Premium Plugins inbegrepen.

Kosten van ManageWP:

  • Per website – $9 per maand – $90 voor 10 websites
  • Bundle – $150 per maand voor 25 tot 100 websites

Binnen ManageWP is het ook mogelijk om bepaalde functionaliteiten los te kiezen i.p.v. een volledig pakket.

Kosten van InfiniteWP:

  • Starter – $12 per maand ($147 p/j) – tot 10 websites
  • Freelancer – $29 per maand ($347 p/j) – tot 50 websites
  • Agency – $37 per maand ($447 p/j) – Onbeperkt aantal websites

Werk je als of voor een Non Profit organisatie? Dan kun je aanspraak maken op een korting tot wel 50%.

Kosten van MainWP:

  • Maandelijks – $35 per maand voor een onbeperkt aantal websites
  • Jaarlijks – $199 per jaar voor een onbeperkt aantal websites
  • Lifetime – $499 eenmalig voor een onbeperkt aantal websites

Beste WordPress Management tool

Alle tools werken qua UX net wat anders maar bieden in de basis vrijwel allemaal dezelfde functionaliteiten. Zo springt er in de basis voor ons geen tool uit die het allerbeste is om WordPress websites mee te beheren. Wel kunnen we onderscheid maken in de beste tool als we kijken naar de categorieën: prijs (lange termijn), prijs (korte termijn), volledig gratis en meeste complete tool.

Kies je voor prijs, dan is de Lifetime deal van MainWP erg interessant. Liever niet direct een grote som? Dan is het instappakket van InfiniteWP interessant voor een laag maandelijks bedrag.

Ben je op zoek naar een gratis tool die de meeste functionaliteit biedt? ManageWP it is. Zo kun je gemakkelijk en gratis al jouw WordPress websites toevoegen, updaten en maandelijks backups laten maken.

Kies je liever voor een complete tool met goede support dan is WPMU DEV een goede oplossing waar je op kunt vertrouwen. Met een groot aantal gebruikers wordt er dagelijks gewerkt aan nieuwe functionaliteiten om hun dashboard en plugins te blijven verbeteren.

Conclusie: de ideale WordPress Management tool

Wanneer je kiest voor het complete pakket als WordPress Agency is de Management tool van WPMU DEV naar ons idee de juiste oplossing. Alle inbegrepen plugins zorgen voor een goede samenwerking tussen het dashboard en de websites. Ook valt binnen het dashboard alles te automatiseren wat de werklast flink zal verminderen.

Binnen WPMU DEV is het ook mogelijk om plugins White Label te resellen aan klanten. Op deze manier is de maandelijkse investering al minder groot en biedt je jouw klanten het beste onderhoud.

Auteur Kay Jilesen