- -
6 min. lezen

Beste WordPress plugins van 2023!

Bij het maken van een WordPress website gebruik je ongetwijfeld een van de gratis beschikbare plugins. Zo’n plugin biedt je namelijk net de extra functionaliteit(en) die je nodig hebt om jouw website in te richten.

De WordPress plugin library bestaat ondertussen uit meer dan 60.000 gratis plugins. In dit artikel vertellen we over de beste WordPress Plugins die je (vandaag nog) kunt gebruiken voor jouw website.

beste wordpress plugins populair wordpress.org
Ovezicht van Populaire WordPress plugins

In dit artikel noemen we de Top 13 (voor ons) beste WordPress plugins van dit moment. Natuurlijk kunnen andere ontwikkelaars andere voorkeuren hebben. Verschillende plugins die wij hieronder benoemen hebben ook alternatieven die misschien wel net zo goed zijn.

Onze Top 13 Beste WordPress Plugins:

#1 – WooCommerce

Laten we beginnen met WooCommerce, een open-source eCommerce platform speciaal gebouwd voor WordPress. Met meer dan 5 miljoen actieve webshops die draaien op WooCommerce is het een van de meest gebruikte webshop software wereldwijd.

Door het installeren van WooCommerce voeg je direct de basis functionaliteiten van een webshop toe aan jouw WordPress website. Denk aan het toevoegen van producten, een winkelwagen, afrekenpagina, een login voor bestellende klanten en andere pagina’s die je verwacht bij een webshop.

Koppel dit met jouw favoriete betaalprovider en voila, jouw webshop is live zonder dat je technische kennis nodig hebt.

Nog een mooie extra bij WooCommerce is de App voor jouw telefoon of tablet. Zo maak je het beheren van jouw webshops nog makkelijker.

woocommerce webshop wordpress website
Website van WordPress plugin WooCommerce

#2 – Duplicator

Met de WordPress Plugin Duplicator maak je gemakkelijk een kopie/backup van jouw WordPress website. In het geval van een probleem of verhuizing kun je de kopie uploaden naar een nieuwe installatie en met een kleine installatie wizard installeren.

Duplicator verzorgt de aanpassingen in de Database waardoor alle koppelingen binnen de website blijven werken.

#3 – WordFence

WordFence is een (gratis) beveiligingsplugin voor WordPress die zorgt dat de veiligheid van jouw WordPress website beter wordt. Zo kun je gemakkelijk Two Factor Authentication toevoegen, de login-url aanpassen en controleren op Brute Force aanvallen.

Met de WordFence plugin sluit je dus al verschillende veiligheidsrisico’s uit, lees hier welke functionaliteiten in WordFence jouw WordPress website nog veiliger maken.

#4 – Ninja Forms

Ninja Forms is vergelijkbaar met andere formulieren plugins (WP Forms, CF7) en heeft momenteel bijna een miljoen actieve installaties. Met deze WordPress plugin maak je gemakkelijk een (contact)formulier op om jouw website te plaatsen.

Met behulp een simpele interface kies je de juiste velden en bepaal je welke informatie doorgestuurd wordt naar jouw e-mailadres. Een ideale plugin voor het verkrijgen van leads, vragen, offerte-aanvragen en boekingen.

#5 – Elementor

Elementor is de meest populaire builder voor WordPress en kan zeker niet ontbreken in de lijst met beste WordPress plugins. Met Elementor kun je gemakkelijk en zonder technische kennis, een goede website in elkaar zetten.

Met behulp van een van de gratis (of betaalde) templates heb je binnen no-time een complete website neergezet. Pas het template aan naar jouw wensen en je kunt live.

Website van Elementor – ‘Beste Gratis WordPress Builder’

#6 – Rank Math

Met meer dan 1 miljoen actieve installaties is Rank Math niet de grootste SEO plugin binnen WordPress, maar naar onze mening wel de beste. Rank Math zorgt voor verschillende SEO functionaliteiten. Denk aan: sitemaps, titels, omschrijvingen, schema, redirections en meer.

Door Rank Math te installeren op jouw WordPress website krijg je bij iedere pagina een SEO score. Door middel van enkele handige tips kun je zo gemakkelijk jouw content verbeteren om hoger te scoren in Google.

Website van Rank Math – WordPress SEO Plugin

#7 – WP Mail SMTP

Een veel voorkomend probleem op WordPress websites is dat de uitgaande mail vanuit de website niet werkt. WP Mail SMTP (3 miljoen actieve installaties) biedt daar de oplossing voor. Ze geven je een dashboard waar je jouw email instellingen kunt invoeren of een koppeling kunt maken met bijvoorbeeld Outlook of Google Workspace.

Na het invoeren van de instellingen kun je met één druk op de knop een testmail verzenden waardoor je ook zeker weet dat de uitgaande mail wel werkt.

#8 – All in One Migration

All in One migration (5 miljoen actieve installaties) is een plugin die je gebruikt om jouw website te verhuizen of een backup te maken. Met de gratis variant kun je gemakkelijk jouw WordPress website (geheel of gedeeltelijk) exporteren en opslaan in één bestand.

Dit bestand kun je vervolgens ook weer in één upload importeren op een nieuwe WordPress installatie waardoor de gehele website gekopieerd is. All in One Migration verzorgt ook gelijk de juiste aanpassingen in de database waardoor alle links gewoon blijven werken.

Wil je liever een deel van de WordPress website opslaan? Dat kan ook! Kies jouw gewenste onderdelen uit zoals: database, media folder, thema, plugins, verplichte plugins. Ook bieden ze een mogelijkheid om het bestand met een wachtwoord te beveiligen en om bij de nieuwe installatie direct alle emailadressen naar het nieuwe domein aan te passen. Al met al een vrij complete plugin naar onze mening!

Website All in One Migration – ‘Beste WordPress Migratie plugin’

#9 – Smush

Smush, voorheen ook wel bekend als WP Smush, is een plugin met meer dan een miljoen actieve installaties die zorgt dat jouw website kleiner en sneller wordt. Dit doet Smush door het optimaliseren van al jouw afbeeldingen. Smush comprimeert afbeeldingen direct bij het uploaden van een nieuwe afbeelding waardoor bestandsgroottes aanzienlijk minder worden. Zo kunnen pagina’s sneller geladen worden zonder dat de afbeeldingen minder scherp worden.

Maak je pas later kennis met Smush? Geen probleem, met de bulk optie kun je ook met een gevulde media map nog alle afbeeldingen comprimeren. Dit scheelt bij een grote website of webshop al snel enkele GB’s aan data die je bespaart op jouw server.

Website van Smush – ‘Beste Optimalisatie Plugin voor WordPress’

#10 – Advanced Custom Fields (ACF)

Als laatste in onze lijst van Beste WordPress Plugins hebben we Advanced Custom Fields. ACF is een WordPress plugin met meer dan 2 miljoen actieve installaties. Met ACF kun je gemakkelijk losse velden aanmaken voor bijvoorbeeld pagina’s, berichten of andere Custom Post Types. Zo’n veld kan een tekst, nummer, afbeelding of andere vorm van data bevatten.

Door jouw WordPress website op te zetten met ACF wordt het beheren een stuk gemakkelijker. Deze velden kun je koppelen aan bepaalde blokken op jouw website, een veelgebruikte manier om WordPress templates op te bouwen. Bij het maken van een nieuwe pagina hoef je enkel nog de losse data in te voeren zonder de hele pagina overnieuw te bouwen.

Website van WordPress Plugin Advanced Custom Fields

#11 – The Events Calendar

The Events Calendar is een plugin die een evenementen kalender aan jouw WordPress website toevoegt. Zo maak je gemakkelijk evenementen aan, verkoop je tickets en maak je overzichten van alle verkochte tickets of deelnemers. Koppel dit met een betaalprovider en je kunt direct beginnen met het verkopen van tickets op jouw WordPress website.

#12 – Mailchimp for WordPress (MC4WP)

Met Mailchimp for WordPress voeg je gemakkelijk de mogelijkheid toe om te abonneren op jouw nieuwsbrief. Integreer een checkbox bij jouw contactformulieren, verkooppagina’s en registratieschermen en je mailinglist zal vanzelf gaan groeien! Mailchimp for WordPress is makkelijk te integreren met bijvoorbeeld WooCommerce, Gravity Forms, NinjaForms, WP Forms en CF7. Een must have wanneer je al gebruik maakt van Mailchimp.

#13 – Disable comments

Met de Disable Comments plugin schakel je gemakkelijk alle reacties uit op berichten, pagina’s of andere custom post types. Handig wanneer je regelmatig SPAM binnenkrijgt via het reactieformulier. Niet alleen de functie van het reageren wordt uitgeschakeld maar ook alle pagina’s en widgets omtrent het reageren worden automatisch weggehaald. Extra punt: ook op een multi-site werkt deze WordPress plugin!

Aan de slag! – Met de Beste WordPress Plugins van 2023

Met bovenstaande lijst van de Beste WordPress Plugins kun je jouw website gegarandeerd beter laten presteren! Een mooie samenstelling van plugins die jouw WordPress goed onderhoudt, beheerbaar en veiliger maakt.

Tip: blijf altijd opletten dat je niet lukraak WordPress plugins gaat installeren. Dit kan ook ten koste gaan van de snelheid van jouw website en vergroot de kans op fouten/errors.

Heb je zelf nog een suggestie die zeker in deze lijst van Beste WordPress Plugins thuis hoort? Dan horen we het graag!

Auteur Kay Jilesen